fbpx

Автор: mojarabota

Слободни работни места, второ тримесечје од 2020 година

Според податоците на Државниот завод за статистика, во второто тримесечје од 2020 година, стапката на слободни работни места изнесува 1.36 %.Највисока стапка на слободни работни места има секторот Ѓ – градежништво 3.46 %, додека најмала е стапката во секторот Г – Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација и […]

Прочитај повеќе...

Надомест на плата – Во кои случаи работникот има право на цела плата а кога работодавачот може законски ја намали

Работодавачот е должен да исплати надоместок на плата во целост во следните случаи на отсутност од работа на работникот: – користење на годишен одмор, врз основа на одлука донесена од страна на работодавачот – користење на вонреден одмор, врз основа на одлука донесена од страна на работодавачот – дообразување, врз […]

Прочитај повеќе...

Паричен надоместок за прекин на работен однос, согласно работниот стаж 

Министерството за труд и социјална политика информира дека граѓаните со прекин на работен однос, имаат право на паричен надоместок во висина од 50% од просечната месечна нето плата на работникот за последните 24 месеци. Право на паричен надоместок има невработено лице што било во работен однос најмалку 9 месеци непрекинато, […]

Прочитај повеќе...

Пазар на труд во Македонија

Според податоците на Државниот завод за статистика, во III тримесечје од 2019 година, активното население во Република Македонија изнесува 964 248 лица, од кои вработени се 799 546, а 164 702 лица се невработени. Стапката на активност во овој период е 57.2, стапката на вработеност 47.4, додека стапката на невработеност изнесува […]

Прочитај повеќе...

Сакате да заработите џепарлак, чувајќи нечие милениче?

Тинејџер сте, на кој му треба дополнителен џепарлак? Сакате да чувате куче, маче, птица за неколку дена? Оставете Ваш контакт телефон или е-маил и ќе Ве поврземе со некои сопственици на мирољубиви миленичиња…

Прочитај повеќе...

Премногу обврски, а премалку време?

Растеретете го Вашиот ден,  препуштете ни ги Вашите задачи. Се што треба да направите е да нарачате задача која драго ќе ја препуштите на некој од соседството, а ние ќе Ви се јавиме со нашата понуда…Испратете барање, ние ќе Ви одговориме !

Прочитај повеќе...

Што сакаат луѓето од својата работа? – Теоријата на Херзберг

Теоријата на Херзберг е базирана на прашањето: Што сакаат луѓето од својата работа? Луѓето никогаш не се задоволни со сè што се случува во текот на работата и работното место. Има одредени елементи или фактори кои ги задоволуваат и некои кои не ги задоволуваат. Неговата теорија се обидува да објасни […]

Прочитај повеќе...

Управување со човечки ресурси

Менаџментот на човечки ресурси е процес на управување со луѓе во организациите на структуриран и темелен начин. Ова ги опфаќа областите на екипирање, задржување на вработените, утврдување и управување со плати и надоместоци, управување со перформансите, управување со промени и грижа за излез од компанијата за заокружување на активностите. Функцијата […]

Прочитај повеќе...

Преку анализа на пазарот до вистинска маркетинг стратегија

Живееме во ера на глобален пазар. Компаниите се соочуваат со голема конкурентност. Нивниот опстанок, раст и развој се поврзуваат со способноста за прилагодување на нивниот внатрешен потенцијал со пазарните барања. Во овој поглед, значајна улога има маркетингот како процес на идентификување, антиципирање и профитабилно задоволување на потребите и барањата на […]

Прочитај повеќе...