fbpx

Блог

Последни вести

Слободни работни места, второ тримесечје од 2020 година

Според податоците на Државниот завод за статистика, во второто тримесечје од 2020 година, стапката на слободни работни места изнесува 1.36 %.
Највисока стапка на слободни работни места има секторот Ѓ – градежништво 3.46 %, додека најмала е стапката во секторот Г – Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација и изнесува 0.10 %.
Деловните субјекти со број на вработени од 10 до 49 имаат највисока стапка на слободни работни места, која изнесува 1.94 %.
Североисточниот Регион има највисока стапка на слободни работни места, која изнесува 2.41 %.
Најголем број слободни работни места, односно 2 107, има во петтата група на занимања – Работници во услужни дејности и продажба.
Извор: Државен завод за статистика

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *